Murid Tahun 3. Menjawab Soalan Tolak Je Pun, Tapi Masih Menggunakan Teknik Batang dan Nombor.

tudung-si-comel
pentagonmath

Hi adik-adik! Hari ni, Admin Azlin nak share tips pendidikan dan kisah terbaru nukilan Cikgu Mohd Fadli Salleh. Jom baca bersama-sama ! Apa topik atau kisah kali ini ya?  🌟📖

Murid Tahun 3. Menjawab Soalan Tolak Je Pun, Tapi Masih Menggunakan Teknik Batang dan Nombor.


Sumber / Guru: Mohd Fadli Salleh

 

Murid Tahun 3. Menjawab soalan tolak je pun, tapi masih menggunakan teknik ‘batang’ dan nombor.

Sedih rasa. Teknik ‘batang’ atau senaraikan nombor dan teknik potong ni asas teknik di Prasekolah dan Tahun 1. Teknik paling asas.

teknik-batang

Ni asas dari Pra sekolah lagi. Teknik ‘batang’. Tak sepatutnya anak di tahun 3 masih guna teknik ini bila mengira. Sepatutnya dah cekap mencongak. Klik sini untuk dapatkan buku latihan khusus bagi mengukuhkan Asas Matematik anak-anak : https://shope.ee/3fRZF6Z6Lg

 

senarai-nombor

Ni teknik senaraikan nombor dan potong. Ni asas Tahun 1 sebenarnya.
Klik sini untuk dapatkan buku latihan khusus bagi mengukuhkan Asas Matematik anak-anak : https://shope.ee/3fRZF6Z6Lg

 

Sepatutnya penolakan mudah begini hanya perlu congak sahaja. Menunjukkan anak-anak ini masih sangat lemah Asas penolakan.

Matematik ni tentang latih tubi. Perlu banyak buat latih tubi baru cekap mengira. Jika tidak, memang ketinggalan jawabnya.

Tolong pastikan anak-anak kukuh asas mereka. Perbanyakkan latih tubi asas seperti tambah, tolak, darab dan bahagi.

Bina je sendiri soalan banyak-banyak dan minta anak-anak buatkan. Atau pun beli je buku latihan khusus untuk mantapkan asas anak-anak dalam Matematik.

Ada satu buku yang saya sangat-sangat syorkan. Beribu latihan tambah, tolak, darab dan bahagi khusus untuk mahirkan anak-anak dalam asas ini. Harga cuma RM6.90 sahaja.

ASAS MATEMATIK Tahun 1-3 (Siri 1 : Latih tubi asas) : https://shope.ee/3fRZF6Z6Lg

Untuk latihan pengukuhan berbentuk topikal, bab demi bab seperti anak-anak belajar di sekolah, dapat buku latihan berbentuk topikal pula. Yang ni bagus dan disarankan :

Matematik Tahun 1-3 (Siri 2 : Latih tubi pengukuhan dan topikal) :
https://shp.ee/khui2yz

Anak-anak tahap 2, dapatkan buku ni :

Matematik Tahun 4-6 : https://shope.ee/405vy5THP6

#MFS

T.me/EbookCikguFadli

Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOn
Buku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34
Buku latihan Tahun 4-6 : https://shope.ee/40F22MnC10

Jika anak-anak lemah Darab dan bahagi, dapatkan buku Mathzier Sifir di sini : https://shope.ee/5fNG1Ujq1Q

Seronokkan baca? Share post ni kepada kawan-kawan yang lain juga agar mereka pun dapat baca dan belajar sama-sama di CikguFadli.com!

ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Ramai ibu-ibu pm aku bertanya cara yang betul untuk ajar anak di rumah terutamanya mata pelajaran Matematik. Mereka bertanya, perlukah sediakan rotan? Kebanyakan mereka bila mengajar anak akan bertukar menjadi singa secara tiba-tiba. Ada juga meluahkan tidak dapat...

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

"Cikgu. Hari tu cikgu ambik gambar Delisha dan letak kat Facebook kan?" "Aah. Mana awak tahu?" "Mak kita tunjuk. Mak kita follow cikgu. Cikgu, boleh tak cikgu ambil gambar kita pula pastu letak kat FB?" "Saya pun nak masuk gambar," sahut kawan dia. "Saya punnn" Nohhh,...

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Biasa waktu PJ aku akan asingkan murid lelaki dan perempuan. Lelaki lawan lelaki, perempuan akan main pelbagai permainan sesama perempuan. Minggu lepas, lepas train murid lelaki dribble dan passing, aku bagitahu, "Okey. Masa PJ ada 15 minit je lagi. Siapa nak main...

Cikgu Rotan Budak?

Cikgu Rotan Budak?

Kalau di Malaysia ni, cikgu ni confirm kena buang kerja or kena surat tunjuk sebab. Silap-silap kena saman di mahkamah. Mujur la luar negara. Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOnBuku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34Buku latihan...

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Assalamualaikum Salam sejahtera kepada semua pembaca. Hari ini, saya ingin berkongsi satu kisah yang diceritakan oleh Cikgu Fadli. Kisah ini berlaku ketika beliau membawa murid-muridnya ke padang untuk bermain bola.Siapa Patut Jadi Gol Keeper? Bawa murid ke padang...



durioo
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

Recent Comments

Kategori

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arkib