Musim cuti sekolah ni, tolong guna peluang untuk mahirkan anak-anak dua benda penting ini

tudung-si-comel
pentagonmath

Musim cuti sekolah ni, tolong guna peluang untuk mahirkan anak-anak dua benda penting ini :-
1. Sifir
2. Pecahan

Saya jelaskan kenapa perlu mahirkan anak-anak dalam pecahan. Bab sifir, semua ibubapa tahu ianya sangat penting untuk hafal sifir. Tapi ada apa dengan pecahan?
Pecahan dikenali sebagai IBU SEGALA TOPIK. Fuhhhh, ibu terus tau. Kenapa dipanggil ibu?

cuti-sekolah

Kerana dalam setiap sub topik, ada soalan pecahan. Dalam topik Wang ada pecahan, dalam topik Peratus ada soalan pecahan, dalam topik Panjang, Masa dan Waktu, dan sebagainya.

Dan pecahan ni jika tak kena gaya, memang sukar untuk anak-anak kita fahami. Sebab tu dalam silibus Matematik sekolah rendah, topik Pecahan diajar seawal darjah 1 tau. Ya, seawal darjah 1 dah dikenalkan dengan pecahan.

Naik tahun 2, 3 dan seterusnya, aras kesukaran soalan pecahan dinaikkan.
Namun masih ramai murid tak kuasai pecahan walau rah darjah 6. Satu realiti yang agak sukar nak bagitahu kerana mereka belajar dari darjah 1 lagi.

Kawan aku, seorang guru pakar Matematik yang mengajar lebih 20 tahun. Beliau membina satu modul latih tubi beribu soalan khas untuk mahirkan murid-murid topik pecahan sahaja.

Aku sendiri beli modul itu dan guna untuk murid-murid aku. Memang bagus dan berkesan. Cuma satu sahaja kelemahan modul itu, ia cuma boleh diajar di sekolah.
Murid-murid nak buat kat rumah, tiada orang boleh bimbing seperti guru mengajar di sekolah (melainkan ibubapanya guru atau ada kemahiran mengajar).

Maka kami berpakat, aku rakam video demi video pengajaran, modul pula modul dari kawan aku ni.

Maka terhasillah Modul Pantas Matematik. Satu modul untuk memahirkan murid dalam topik pecahan melalui rakaman video dan soalan latih tubi yang banyak.
Ramai ibubapa bahkan guru tuisyen, tutor dan guru sekolah rendah sendiri beli dan guna modul ini untuk anak mereka dan anak-anak murid mereka.

Alhamdulillah, ramai puas hati.

Eh jap. Jap!

Lupa tentang sifir. Kami juga ada Ebook Sifirlicious. Teknik hafalan sifir, teknik bina sifir, teknik lattice, teknik method box diajar dalam Ebook Sifirlicious ini.
Ada rakaman video untuk rujukan juga.

Kalau beli kombo Modul Pantas Matematik dan Ebook Sifirlicious, ada diskaun RM40. Banyak jimat tu.

Semoga anak-anak kita kuasai ilmu Matematik dengan baik, amin.
Nota :
1. Modul ini lebih sesuai untuk murid tahun 4-6. Murid tahun 3 yang laju boleh dah guna sebab di tahun 3 dan belajar tambah tolak pecahan.
2. Modul dan Ebook ini adalah produk digital. Ianya diemelkan lengkap dengan rakaman video pengajaran dari saya.

#MFS
– Jom sokong pembelajaran anak-anak kita –

Berminat ingin membeli Modul Pantas Matematik? Klik di bawah:

Jom Dapatkan segera!

modul-pantas-matematik

Klik butang "Saya ingin order Modul Pantas Matematik" sekarang!

Berminat ingin membeli set combo Modul Pantas Matematik dan Sifirlicious? Klik di bawah dan pilih Combo Semasa belian:

Jom Dapatkan segera!

combo-sifirlicious-modul-pantas

Klik butang "Saya ingin order Sifirlicious" sekarang!

ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Ramai Rupanya Tak Kuasai Pecahan

Ramai Rupanya Tak Kuasai Pecahan

Tempoh hari waktu ajar murid tahun 6 tentang pecahan, Cikgu Fadli dapati ramai rupanya tak kuasai pecahan. 😭 Pecahan ni dikenali sebagai Ibu Segala Topik. Hampir semua sub subjek ada kaitan dengan pecahan. Anak-anak perlu kuasai pecahan seawal tahun 3 lagi. Tanyalah...

Teknik FALL dan Teknik PIRAMID dalam Ebook Sifirlicious

Teknik FALL dan Teknik PIRAMID dalam Ebook Sifirlicious

https://www.youtube.com/watch?v=TfZF9_NAvbY Teknik FALL dan Teknik PIRAMID yang terkandung dalam Ebook Sifirlicious membantu murid membina sifir besar dengan pantas. Lihat sendiri 2 murid Cikgu Fadli membina sifir 23 dan 24 dalam masa kurang 1 minit. Ya, sifir 23 dan...

Jom Tonton sampel video Sifirlicious.

Jom Tonton sampel video Sifirlicious.

https://www.youtube.com/shorts/Ws2JZwyD0nc Anak-anak belum kuasai sifir ? Sifir ni umpama JANTUNG bagi Matematik. Tak ada jantung, matilah. Huhu. Sebab itu Cikgu Fadli bertungkus lumus buat Ebook Sifirlicious ini. Jom tonton sampel video Sifirlicious, senangkan Cikgu...

Ramai Rupanya Tak Kuasai Pecahan

Ramai Rupanya Tak Kuasai Pecahan

Tempoh hari waktu ajar murid tahun 6 tentang pecahan, Cikgu Fadli dapati ramai rupanya tak kuasai pecahan. 😭 Pecahan ni dikenali sebagai Ibu Segala Topik. Hampir semua sub subjek ada kaitan dengan pecahan. Anak-anak perlu kuasai pecahan seawal tahun 3 lagi. Tanyalah...

3 teknik menjawab soalan 1 3/4 juta kepada nombor bulat.

3 teknik menjawab soalan 1 3/4 juta kepada nombor bulat.

  Ini 3 teknik menjawab soalan 1 3/4 juta kepada nombor bulat. Lihat 3 tahap murid ini. Semua murid kuasai dan dapat jawab dengan betul. Cuma murid pertama jawab dengan mengambil masa agak lama. Murid kedua sederhana dan murid ketiga sangat pantas. Soalan begini...

Siapa ada anak tahun 2,3,4,5 dan 6?

Siapa ada anak tahun 2,3,4,5 dan 6?

Siapa ada anak tahun 2,3,4,5 dan 6?     Sudahkah mereka hafal sifir dan kuasai pecahan? Jika belum, ia sangat #BAHAYA! Dalam Matematik, Sifir itu adalah JANTUNG. Tanpa jantung, matilah ia. Pecahan pula ibarat IBU kepada segala topik. Tanpa ibu, bagaimana...durioo
belajar-sirah-nabimathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arkib