“Okey semua murid. Keluarkan buku aktiviti. Cikgu nak check kerja rumah”.

tudung-si-comel
pentagonmath

check-kerja-rumah

“Okey semua murid. Keluarkan buku aktiviti. Cikgu nak check kerja rumah”.

“Cikgu. Saya tertinggal. Tapi dah siap,” jerit seorang murid dari belakang.

“Ye ke dah siap tu? Ke sengaja tinggal sebab tak siap?” soalku lagi.

“Betul cikgu. Dah siap dah. Tapi tertinggal,” serius bukan main muka cuba yakinkan aku.

Perlahan aku pergi menghampiri murid tu. Muka dia makin cuak. Aku senyum saja.

Aku pegang beg dan buka. Cari buku aktiviti Matematik Jilid 2. Tadaaaa. Elok ada dalam beg.

Aku belek buku tersebut, buka page kerja rumah, satu soalan pun tak buat.

“Ni apa? Tadi kata siap? Satu pun tak buat ni,” tanya aku sedikit tegas.

Muka dia makin pucat. Tak tahu nak jawab apa dah.

“Lain kali jangan tipu cikgu faham ke tak?” tegas aku bagitahu.

“Baik, cikgu,” jawabnya sambil menunduk.

Malu lettew kantoi nak tipu cikgu. Murid lain yang awalnya konon buku tertinggal cepat-cepat keluarkan buku sebelum aku pergi check beg mereka. Haha.

Dia ingat aku lahir semalam hari ni terus jadi cikgu agaknya.

Apa budak-budak ni tak tahu ke aku dulu pun pernah masuk sekolah rendah juga?

Pernah guna skrip yang sama juga?

Lakonan mereka buat hari ni, 30 tahun lepas akulah pelakon utamanya. Skrip mereka baca hari ni, aku yang tulis okeh.

Haishhh la anak-anak.

********

Buku terbaruuuu! Matematik, Sains, Maths dan BM untuk Tahun 4 & Tahun 5 dah siap cetak gaisss. Klik sini untuk dapatkan : https://shope.ee/7A5VnbTH50

Buku latihan untuk anak-anak PRASEKOLAH usia 4-6 tahun pun ada gaissss. Baru terbit juga ni. Klik sini : https://shope.ee/6f9FCi4Nsm

Yang mana cari buku latihan BM, BI, SC dan Math tahun 1-3 klik sini : https://shope.ee/2L0G2m2PC4

Yang mana anak masih tak kuasai darab dan bahagi, suruh dia buat buku Mathzier Sifir ni : https://shope.ee/7f1mOc2wsw

Buku latihan Matematik tahun 4-6 klik sini : https://shope.ee/5AKRQ2grOC

Yang cari ebook dan modul-modul digital lengkap dengan puluhan video pengajaran saya, puluhan ribu soalan latih tubi, nota ringkas yang padat dan lengkap, siap skema semua, dapatkan satu modul cuma RM25. Kalau beli kombo 7 modul cuma RM100.

Dapatkan sini : https://cikgufadli.com/ebook-mohd-fadli-salleh/

#MFS
– Kisah Sekolah Rendah –

T.me/EbookCikguFadli

Shopee

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Cara Tarik Perhatian Murid

Cara Tarik Perhatian Murid

Nak share cara aku tarik perhatian murid seawal minit pertama lagi setiap kali memulakan pengajaran. Aku suka buat kelainan demi nak raih perhatian murid. Tugas pertama seorang guru sebelum mula mengajar pastinya menulis hari, mata pelajaran dan tarikh. Cuba buat...

Kisah suatu masa dahulu. Baru nak mula ajar PJ

Kisah suatu masa dahulu. Baru nak mula ajar PJ

Kisah suatu masa dahulu. Baru nak mula ajar PJ, seorang murid perempuan cantik molek datang jumpa aku dan cakap: "Cikgu, getah rambut saya tercabut. Boleh tak cikgu tolong ikatkan" takde anak perempuan dan tak pernah ikat rambut orang perempuan ni, takpa la, meh cikgu...

“Cikgu! Cikgu! Buka kan penutup air ni,” jerit murid dari kantin.

“Cikgu! Cikgu! Buka kan penutup air ni,” jerit murid dari kantin.

"Cikgu! Cikgu! Buka kan penutup air ni," jerit murid dari kantin. Botol air yang berpeluh sejuk itu aku pegang, penutupnya dibuka perlahan-lahan. Botol air dihulur, murid lain pula datang beratur, "Cikgu. Buka kan roti saya". Aku ambil dan buka roti roti itu. Murid...

Kisah hari pertama sekolah

Kisah hari pertama sekolah

Kisah hari pertama sekolah. Jemput GB kami, Cikgu Ikhwan untuk merasmikan Minggu Transisi Tahun 1. GB beramah mesra dengan murid-murid. Macam-macam soalan dia ajukan. Sampai satu soalan, GB bertanya, "Jangan nakal tau. Orang nakal ni kawan dengan syaitan. Siapa nak...

Aktiviti Pengukuhan yang Menyeronokkan – Cara Permainan Berapakah

Aktiviti Pengukuhan yang Menyeronokkan – Cara Permainan Berapakah

Aktiviti pengukuhan yang menyeronokkan. Oleh kerana ramai yang tanya bagaimana nak buat aktiviti ni, aku share kembali aktiviti pengukuhan yang aku reka sendiri 16 tahun lepas ni. Game yang sesuai untuk murid tahun 1-6. Game ini saya namakan "Permainan BERAPAKAH?"...



Shopee
durioo



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

  • Norliza on Silang kata Online Bahasa Melayu: “Terima kasih atas perkongsian….bahan yang amat membantu… mohon izin guna ya.Mar 22, 11:12
  • zurita binti mamat on Silang kata Online Bahasa Melayu: “terima kasih, cikgu.sangat bermanfaat untuk murid-murid saya..saya minta izin guna bahan cikgu ya.Mar 18, 21:43
  • Francisca Anak Nijit on Latih Tubi Tambah dan Tolak: “Terima kasih cikgu atas perkongsian ini. saya follower cikgu. Bnyak bahan saya cari untuk bantu anak saya buat latih tubi.…Mar 13, 11:29
  • SABLIAH TANGKI on Silang kata Online Bahasa Melayu: “TERIMA KASIHMar 11, 14:24
  • Nurfarzyana razak on Lembaran Kerja PdPR Bahasa Inggeris Tahun 1: “Terima kasih cikgu kerana sudi berkongsi.saya sebagai parents kadang-kadang mencari latihan yang boleh anak² lakukan dirumah pada waktu cuti..Mar 5, 16:02

Kategori

Kalendar

March 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arkib