Tips Penting Untuk Menjawab Soalan Penyelesaian Masalah

tudung-si-comel
pts-bookcafe

Tips Penting Untuk Menjawab Soalan Penyelesaian Masalah


Oleh: Cikgu Mohd Fadli Salleh  Mata Pelajaran: Matematik  Tahun/Tingkatan: Kelas Umum

 

Seorang bapa pm aku soalan ini malam tadi. Katanya anaknya pandai baca kira, namun sangat lemah dan gagal memahami soalan berbentuk penyelesaian masalah.

 

soalan-penyelesaian-masalah

 

Baik tuan puan. Aku kongsi cara bagaimana nak memberi anak faham soalan jenis ayat atau penyelesaian masalah ni.

 

Ada beberapa tips penting untuk kuasai soalan jenis ini.

1) Baca soalan berulang kali supaya faham kehendak soalan dan kenalpasti maklumat penting dalam soalan.

2) Garis atau bulatkan maklumat penting. Biasanya ada lebih dari satu maklumat penting dalam satu soalan.

 

soalan-penyelesaian-masalah

 

3) Kena kenal kata kunci untuk tentukan operasi. Biasanya kata kunci yang lazim digunakan ialah :
i) Baki/beza. (operasi tolak)
ii) Jumlah. (operasi tambah)
iii) Agih sama banyak (bahagi)
iv) Setiap orang dapat/dan seerti dengannya (darab)
v) Untung/rugi

Itu kelaziman maksud kata kunci yang diberi dalam ayat. Ada banyak lagi kata kunci yang boleh menjelaskan apa operasi yang perlu kita guna untuk selesaikan masalah. Kena tahu.

4) Fahami kehendak soalan. Kebiasaannya, kehendak soalan/apa yang murid perlu cari/jawab terletak pada ayat terakhir.

5) Jika soalan dimasukkan gambar rajah, carta, graf dan sebagainya, sebahagian maklumat soalan ada pada gamba rajah tersebut. Kena pandai keluarkan maklumat dari petikan dan gambar rajah.

6) Selesaikan. Kena juga ingat, biasanya soalan 2 dan 3 markah memerlukan lebih dari satu jalan kira/operasi. Jangan cuai!

 

**** Tips ini terpakai pada semua tahun dari tahun 1- tingkatan 6.

 

Untuk soalan ini, bagaimana kalian boleh bantu anak memahami dan menjawab?

Ajar dia kenal pasti kehendak soalan. Garis apa maklumat penting dan apa yang soalan nak.

Macam soalan 14 (b),

WAJIB GARIS
-> 25 murid.
-> 9 Murid pakai cermin mata
-> Berapa tidak pakai cermin mata.

Kena tanya dia begini untuk meransang mereka berfikir :-

“Berapa orang murid dalam kelas?”

“25”

“Berapa yang pakai cermin?”

“9 orang”

“Soalan tanya apa”

“Murid tak pakai cermin”

“Apa operasi kena guna? Kena tolak ke kena tambah?”

Teknik penyoalan pun kena betul untuk meransang mereka. Soalan yang kita aju mesti mendorong murid berfikir dan menyelesaikan sendiri. Bukan terus cakap kat anak,

“Yang ni senang je. 25 tu tolak la 9. Dapat la jawapan.”

Ha, itu teknik yang salah. Sampai bila-bila anak tak faham tau.

Cubalah bantu anak ulangkaji dan perbetulkan kesalahan mereka ya.

Ikuti tips Matematik dan isu semasa pendidikan di channel telegram  :-
t.me/EbookCikguFadli

Klik je lepas join. Bersama kita lahirkan anak-anak celik Ilmu Hisab. Yeahhh!
#MFS



ADMIN:

1. Sebarang pertanyaan tentang bahan boleh rujuk pada pemilik asal bahan.
Any question regarding item please refer to the material's owner.

2. Sila right click untuk save imej atau muat turun file pdf di bawah post.
Please right click each image to download or download pdf file below of the post.

We hope that our sharing today will help your child education's journey. Kindly share and thank you for visiting us at Cikgu Fadli Online.

Semoga perkongsian harini bermanfaat untuk semua pengunjung Cikgu Fadli Online ya. Sila share agar ramai lagi mendapat maanfaat, terima kasih !

EBook Premium Banner

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Phonics Module for Year 1

Phonics Module for Year 1

Phonics Module for Year 1  Sumber / Guru: Teacher Hidayu : DIY Teaching Aids Subjek / Mata pelajaran: Bahasa Inggeris   Tahun  / Tingkatan: Tahun 1   🍁 PHONICS MODULE 🍁Are you ready to start the new term? Don't forget to start it with phonic lessons! Feel free to...

Topik Kenal Nombor dan Operasi Tambah untuk Tahun 1

Topik Kenal Nombor dan Operasi Tambah untuk Tahun 1

Topik Kenal Nombor dan Operasi Tambah untuk Tahun 1 Oleh: Maths Aulad Collection   Subjek: Matematik   Tahun/Tingkatan: Tahun 1   Latihan Menarik, Anak tak bosan jawab soalan..Topik Kenal Nombor dan Operasi Tambah untuk Tahun 1, boleh download dalam PDF kat dalam...

Unit 9 Bumi Udara Sains Tahun 2

Unit 9 Bumi Udara Sains Tahun 2

Unit 9 Bumi Udara Sains Tahun 2 Sumber / Oleh: Cikgu Munie (Nora Hasmunie)   Subjek / Mata Pelajaran: Sains   Tahun/Tingkatan: Tahun 2 Unit 9 BUMIUdaraSains Tahun 2Link PowerPoint utk kelashttps://t.me/BahanSains_CikguMunie Slide Bumi: Udara Sila klik pada imej untuk...

Nota Ringkas Sains Tingkatan 1 Bab 3

Nota Ringkas Sains Tingkatan 1 Bab 3

Nota Ringkas Sains Tingkatan 1 Bab 3 Guru: Nur Fara Asrab (Nur Faralina Asrab Ali)   Mata Pelajaran:Sains  Tahun/Tingkatan: Tingkatan 1   Nota Ringkas Sains Tingkatan 1 Bab 3🍁Telegram Channel: https://t.me/CikguFaraAsrabSemoga bermanfaatCikgu Fara Asrab 🍁  ...

Nota Subjek Bahasa Inggeris: Conjunction

Nota Subjek Bahasa Inggeris: Conjunction

Nota Subjek Bahasa Inggeris: Conjunction Oleh: Ms Nashiha Subjek: Bahasa Inggeris Tahun/Tingkatan: Kelas Umum Hari ini kami kongsikan nota Conjuction oleh Ms Nashiha. Image juga boleh di download di: https://t.me/MsNashiha/1930?single    Please click on the image...

Nota Sains Tahun 1 : Unit 5 (Haiwan)

Nota Sains Tahun 1 : Unit 5 (Haiwan)

Nota Sains Tahun 1 : Unit 5 (Haiwan) Oleh: Cikgu Nurul Afiqah   Subjek:  Sains  Tahun/Tingkatan: Tahun 1   Sekadar perkongsian. Boleh guna utk rujukan guru dan murid juga. Jika ada kesalahan pada nota mohon tegur ya. 😊NOTA SAINS TAHUN 1 : UNIT 5 (HAIWAN)  ...



Shopee
teroka-sains



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arkib