Tips Penting Untuk Menjawab Soalan Penyelesaian Masalah

tudung-si-comel
pentagonmath

Tips Penting Untuk Menjawab Soalan Penyelesaian Masalah


Oleh: Cikgu Mohd Fadli Salleh  Mata Pelajaran: Matematik  Tahun/Tingkatan: Kelas Umum

 

Seorang bapa pm aku soalan ini malam tadi. Katanya anaknya pandai baca kira, namun sangat lemah dan gagal memahami soalan berbentuk penyelesaian masalah.

 

soalan-penyelesaian-masalah

 

Baik tuan puan. Aku kongsi cara bagaimana nak memberi anak faham soalan jenis ayat atau penyelesaian masalah ni.

 

Ada beberapa tips penting untuk kuasai soalan jenis ini.

1) Baca soalan berulang kali supaya faham kehendak soalan dan kenalpasti maklumat penting dalam soalan.

2) Garis atau bulatkan maklumat penting. Biasanya ada lebih dari satu maklumat penting dalam satu soalan.

 

soalan-penyelesaian-masalah

 

3) Kena kenal kata kunci untuk tentukan operasi. Biasanya kata kunci yang lazim digunakan ialah :
i) Baki/beza. (operasi tolak)
ii) Jumlah. (operasi tambah)
iii) Agih sama banyak (bahagi)
iv) Setiap orang dapat/dan seerti dengannya (darab)
v) Untung/rugi

Itu kelaziman maksud kata kunci yang diberi dalam ayat. Ada banyak lagi kata kunci yang boleh menjelaskan apa operasi yang perlu kita guna untuk selesaikan masalah. Kena tahu.

4) Fahami kehendak soalan. Kebiasaannya, kehendak soalan/apa yang murid perlu cari/jawab terletak pada ayat terakhir.

5) Jika soalan dimasukkan gambar rajah, carta, graf dan sebagainya, sebahagian maklumat soalan ada pada gamba rajah tersebut. Kena pandai keluarkan maklumat dari petikan dan gambar rajah.

6) Selesaikan. Kena juga ingat, biasanya soalan 2 dan 3 markah memerlukan lebih dari satu jalan kira/operasi. Jangan cuai!

 

**** Tips ini terpakai pada semua tahun dari tahun 1- tingkatan 6.

 

Untuk soalan ini, bagaimana kalian boleh bantu anak memahami dan menjawab?

Ajar dia kenal pasti kehendak soalan. Garis apa maklumat penting dan apa yang soalan nak.

Macam soalan 14 (b),

WAJIB GARIS
-> 25 murid.
-> 9 Murid pakai cermin mata
-> Berapa tidak pakai cermin mata.

Kena tanya dia begini untuk meransang mereka berfikir :-

“Berapa orang murid dalam kelas?”

“25”

“Berapa yang pakai cermin?”

“9 orang”

“Soalan tanya apa”

“Murid tak pakai cermin”

“Apa operasi kena guna? Kena tolak ke kena tambah?”

Teknik penyoalan pun kena betul untuk meransang mereka. Soalan yang kita aju mesti mendorong murid berfikir dan menyelesaikan sendiri. Bukan terus cakap kat anak,

“Yang ni senang je. 25 tu tolak la 9. Dapat la jawapan.”

Ha, itu teknik yang salah. Sampai bila-bila anak tak faham tau.

Cubalah bantu anak ulangkaji dan perbetulkan kesalahan mereka ya.

Ikuti tips Matematik dan isu semasa pendidikan di channel telegram  :-
t.me/EbookCikguFadli

Klik je lepas join. Bersama kita lahirkan anak-anak celik Ilmu Hisab. Yeahhh!
#MFS

NOTIS PENTING

 

Pertanyaan mengenai bahan

  • Untuk sebarang pertanyaan mengenai bahan, sila rujuk kepada pemilik asal bahan. Sila ambil perhatian bahawa admin tidak mempunyai jawapan untuk soalan-soalan dari bahan pendidikan, kecuali yang tersedia dalam pos.

Bagaimana untuk muat turun imej dan fail?

  • Sila klik kanan pada setiap imej untuk memuat turun atau muat turun fail PDF di bawah pos.

Terima Kasih

  • Kami berharap perkongsian kami hari ini akan membantu perjalanan pendidikan anak anda. Sila kongsikan dan terima kasih kerana melawat kami di Cikgu Fadli Online.

IMPORTANT NOTICE

 

Questions regarding the material

  • For any questions regarding the material, please refer to the original owner of the material. Please note that the admin does not have answers for questions from educational materials, except those available in the post.

How to download images and files?

  • Please right-click each image to download or download the PDF file below the post

 

Thank You

  • We hope that our sharing today will help your child’s educational journey. Kindly share, and thank you for visiting us at Cikgu Fadli Online.
ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Hafal Sifir dan Main Game Matematik Percuma

Hafal Sifir dan Main Game Matematik Percuma

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Hai anak-anak! Cuti sekolah ni, jom kita belajar dan hafal sifir. Sifir sangat penting tau! Kalau tak kuasai sifir,...

Mewarna Poster Cuti Sekolah

Mewarna Poster Cuti Sekolah

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Hai adik-adik ceria! Cuti sekolah telah tiba, jadi apa kata kita lakukan sesuatu yang seronok dan bermanfaat? Jom...

Nota Rujukan Pantas Subjek Bahasa Arab Tahun 4

Nota Rujukan Pantas Subjek Bahasa Arab Tahun 4

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Oleh: Nisa’ Jauri (bondalutfi) Bismillah, Alhamdulillah. Bonda mula perkongsian nota rujukan pantas dengan subjek...

Kenali Tanda Waqaf – Pendidikan Islam Tahun 1

Kenali Tanda Waqaf – Pendidikan Islam Tahun 1

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Saya ingin berkongsi dengan anda tentang bahan pendidikan yang sangat menarik dan bermanfaat dari Koleksi BBMUF -...

Boost Your Vocabulary: Learn Verbs with ‘I Can’ Statements

Boost Your Vocabulary: Learn Verbs with ‘I Can’ Statements

🌎 Hello little ones! Today, Admin Azlin wants to share new educational and learning materials (PdP) for you. Let's learn together! 🚀 Hello, young learners! Today, we have an exciting resource to share with you. Our friend, Madam Nagiha, has created a fantastic...

KVKVKV dan KVKKVK: Aktiviti Menyusun Huruf

KVKVKV dan KVKKVK: Aktiviti Menyusun Huruf

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Untuk entri kali ini, kita akan meneroka bahan pendidikan yang menarik oleh Zatil Aqmar. Bahan ini merangkumi...



durioo
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Arkib