Tularlah berita seorang pemuda dari Kelantan ingin menjual koleksi kasut Vintage kesayangannya dengan harga RM40,800.

tudung-si-comel
pentagonmath

Tularlah berita seorang pemuda dari Kelantan ingin menjual koleksi kasut Vintage kesayangannya dengan harga RM40,800.

Post dari beliau viral dengan pantas. Dan seperti biasa, bila viral sahaja ramailah datang komen. Termasuk netizen dari Indonesia pun datang berkampung juga.

Paling ramai komen mengejek, mengeji, mencemuh, bahkan ramai yang kata itu hanya strategi marketing.

Komen netizen ini tidak mampu dihalang. Mereka akan berkata sesuka hati mereka. Mereka akan menilai dari kaca mata mereka sahaja.

Sesiapa yang tak kental, kalau post mereka viral boleh jadi kemurungan dengan komen-komen netizen.

Tapi pemuda ini tenang sahaja. Dia tahu bukan semua orang faham tentang nilai sejarah. Dia tahu hanya sebilangan kecil sahaja minat dan hobi seperti ini.

pemuda-dari-kelantan-1

Yahoo pun cover kisah ni. Bangga rasa item rare ini milik rakyat Malaysia.

Dia abaikan semua komen negatif, fitnah dan memburukkan. Dia bukan jual dadah, dia bukan buat kesalahan jenayah, dia nak jual barang classic yang layak berada di museum yang mana dia beli pun dengan harga puluhan ribu juga pada 2018.

Orang yang tak minat takkan faham nilai sejarah.

Barang antik ni, makin lama makin bernilai. Sebab ia rare. Sangat-sangat rare.

Maka kurang 12 jam dia promosi, terus ada buyer yang tahu nilai beli tanpa minta kurang waima RM1 pun.

Kisah ini viral bukan setakat ni Malaysia. Ia menjadi perhatian dunia!

Muncul berita dunia di Yahoo.com tentang kisah ini. Kerana kasut Converse yang dimiliki oleh pemuda ini adalah kasut pertama Converse pertama di dunia.

pemuda-dari-kelantan-2

Sold kurang dari 12 jam tanpa dikurangkan harga walau RM1.

Minat orang tak sama. Kemampuan kewangan orang juga tak sama.

Penilaian orang terhadap sesuatu relevannya harga barang juga tidak sama. Maka raikanlah saja. Yang tak suka, tak setuju, abaikan mereka.

Peminat kasut Converse, boleh support beliau di page beliau : WIA GLOBAL STORE ya.

Pakat follow dan like page tu. Banyak ilmu tentang kasut dikongsi di sana.

Pemuda ini sebenarnya pernah viral pada tahun 2016 dulu. Beliau pernah mengembara secara solo ke 37 buah negara dengan modal RM4k sahaja.

Setiap tempat dia singgah, dia bekerja untuk dapatkan duit dan teruskan pengembaraan yang penuh mencabar. Kisah beliau mengembara solo boleh di baca di sini :

https://www.thevocket.com/inspirasi-travel-jeroong-wia/

pemuda-dari-kelantan-3

Si Jeroong Wia. Anak sepupu yang kental semangat dan gigih usaha. Terus maju jaya rom!

Banyak juga akhbar dan portal berkongsi kisah pemuda ini pada masa tu. Beliau sempat menetap lama di Jepun dan sempat membeli beberapa buah kereta Alphard dan menjadi pemandu pelancong di sana.

Tak pasti samada dia pernah berjumpa ke tidak dengan Zunita Ramli, antara rakyat Malaysia yang terkenal menetap di sana.

Semangat juang pemuda ini tinggi. Minatnya pada sesuatu sangat mendalam.

Semangat juang dan kekentalan yang tinggi ini aku rasa diwarisi dengan bapa sepupu beliau rasanya. Tahu tak siapa bapa sepupu pemuda ini?

Bapa sepupu pemuda ini ialah seorang guru Matematik sekolah rendah bernama Mohd Fadli Salleh.

pemuda-dari-kelantan-4

Lepak bersama dia bersama Abe Meso kita. Legend dalam industri tersendiri Abe Meso ni. Hok tahu tu tahu lah. Sep kito jange ppecoh boh!ย ๐Ÿ’ช *Gambar sebelum virus covid wujud.

Ya, anak sepupu aku la ni. Wakaka, sempat lagi aku nak ambil kredit atas kejayaan dan semangat dia. Jahat sungguh.

Tapi si Jeroong Wia memang kental semangat. Aku pun tak lawan semangat dia rentas dunia secara solo dengan modal kecik gila.

Kami membesar bersama, dari sekolah rendah dia datang rumah aku hampir setiap hari. Masa dia zaman jahiliah jadi Red Indian tiup api sana sini pun aku ada bersama dok support dari belakang.

Dan hari ini, hari esok, masa hadapan pun tetap sama. Aku sentiasa menyokong usaha anak muda yang kental ini.

“Ccaro eh ore nak kato gapo pun rom. Asal kita tak kaca ore, asal kito tahu mana asal usul kito, kita rempuhhhh!”

Terus maju jayalah dikau.

 

#MFS

website-mudah

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


shopee
17 Perkara Ibu bapa Harus Tahu Tentang Durioo+

17 Perkara Ibu bapa Harus Tahu Tentang Durioo+

1. Anak-anak suka sangat dengan gadget dan tonton YouTube. 2. Risau juga weh memandangkan kat YouTube banyak content berunsur lucah, ganas dan extreme. Tapi tu lah, anak-anak suka layan kartun kat YouTube. 3. Walau mereka layan kartun Islamic dan tak ada pengaruh...

Sedikit sejarah tentang PBS

Sedikit sejarah tentang PBS

Sedikit sejarah tentang PBS (Pentaksiran Berasaskan Sekolah) : Dikatakan Menteri Pendidikan masa tu Tan Sri Muhyiddin Yassin memperkenalkan PBS sebab tiru Australia. Australia laksanakan sistem School Based Assessment (SBA) Antara teknik penilaian maju la kiranya PBS...

Semalam dok ajar Pe Chey daftar affiliate Bulan Bintang

Semalam dok ajar Pe Chey daftar affiliate Bulan Bintang

Semalam dok ajar Pe Chey daftar affiliate Bulan Bintang. Dekat jam 12 malam dia mai suruh ajar. Mula-mula aku tunjuk-tunjuk cara je. Makin tunjuk makin tak faham ni, aku ambik je telefon dia tolong buatkan. Haishh, geram aku. Agaknya ni perasaan mak-mak dan ayah-ayah...

Kita tak boleh ubah (sikap) orang disekeliling kita

Kita tak boleh ubah (sikap) orang disekeliling kita

Kita tak boleh ubah (sikap) orang disekeliling kita, tapi kita boleh ubah (siapa) orang yang patut ada disekeliling kita. Kita tak boleh nak ubah sikap orang yang suka mengumpat, menabur fitnah, suka menokok nambah cerita, suka melaga-laga, suka bersangka buruk....

Sayu juga tengok lukisan ni. Ia simple, namun mendalam.

Sayu juga tengok lukisan ni. Ia simple, namun mendalam.

Kena dengan ramai antara kita. Berusaha demi menyara keluarga, mencari rezeki yang halal dari siang membawa ke malam. Hanya untuk kesenangan anak isteri, seorang suami tidak kisah bersusah payah. Biar dia penat, biar dia berpanasan, biar dia basah ditimpa hujan, demi...

Bagusnya MYDIN Malaysia

Bagusnya MYDIN Malaysia

Terbaca perkongsian sahabat aku, Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan tentang bagusnya MYDIN Malaysia menyantuni pekerja OKU. Mydin menerima pekerja OKU tanpa membezakan gaji mereka dengan pekerja biasa. Bahkan lepas SPM dulu aku sempat bekerja di Mydin Kota Bharu, cari...



Shopee
langgan-durioo



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

September 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Arkib