Asas pendaraban. Walau post lama, ilmunya tetap berharga.

tudung-si-comel
pentagonmath

Asas Pendaraban


Oleh: Mohd Fadli Salleh Subjek / Mata Pelajaran: Matematik  Tahun: Kelas Umum

 

Asas pendaraban. Walau post lama, ilmunya tetap berharga.

Penerangan pada setiap gambar ya!

Point utama :

1. Darab adalah penambahan berulang nombor yang sama.

2. Dalam asas darab, wajib tahu 3 benda.

A) Kumpulan
B) Bilangan dalam satu kumpulan
C) Jumlah semua

3. Penerangan berbentuk gambar penting untuk anak-anak faham konsep asas ini.

4. Setelah faham penerangan bergambar, baru ansur maju terangkan melalui ayat Matematik.

Semoga bermanfaat!

#MFS
– Guru Sekolah Rendah –

T.me/EbookCikguFadli

asas-pendaraban

Fahamkan anak-anak bahawa Darab itu merupakan Penambahan berulang nombor yang sama.

Buat 3 kotak seperti di atas dan labelkan :
A) Kumpulan
B) Bilangan dalam satu kumpulan
C) Jumlah semua sekali

T.me/EbookCikguFadli

asas-pendaraban

Letak apa-apa nombor dalam kotak pertama (kumpulan). Contohnya 3, terus buat 3 kumpulan seperti gambar di atas ya.

T.me/EbookCikguFadli

asas-pendaraban

Letak apa-apa nombor dalam kotak kedua. Dan lukis benda yang mewakili nombor tu untuk fahamkan anak-anak kita.

Contoh, letak nombor 5, semua kumpulan kena ada 5 ekor burung.

T.me/EbookCikguFadli

asas-pendaraban

Seterusnya, minta anak kira semua sekali benda dalam kumpulan itu. Itulah jawapannya.

Sekarang, anak akan faham kenapa 3 x 5 jawapannya 15. Ini asas penting anak-anak kuasai sebelum mereka hafal sifir.

T.me/EbookCikguFadli

asas-pendaraban

Bila anak dah faham, WAJIB buat pengukuhan bagi mereka ingat sampai bila-bila. Terus buat soalan lain lagi dan minta anak pula buatkan. InsyaAllah, cepat faham.

T.me/EbookCikguFadli

asas-pendaraban

Dah kuasai teknik lukis gambar dalam kumpulan, pergi pada teknik advance pula. Guna teknik penambahan.

Contohnya 2 x 4 tu tukar kepada 2 + 2 + 2 + 2.
Jangan lupa terbalikkan nombor juga.
4 x 2 = 4 + 4

T.me/EbookCikguFadli

asas-pendaraban

At least ajar 3 step ni untuk fahamkan anak-anak tentang konsep asas pendaraban yang asalnya dari penambahan nombor yang sama secara berulang2. Bila anak faham asas, mereka dapat jawab soalan darab walau tak hafal sifir.

Dah faham, tolong buat latih tubi banyak-banyak. Buku latihan darab bahagi paling bagus semestinya Mathzier Sifir. Dapatkan sini : https://shope.ee/4KhAZuCg6a

T.me/EbookCikguFadli

asas-pendaraban

Anak-anak dah faham tu layan mereka bergambar lah. Bagi mereka seronok. Btw, nota yang aku kongsi hari ni adalah nota lama yang aku kongsi pasa 2017 dulu. Budak-budak tu semua dah kat sekolah menengah dah sekarang. 😁

T.me/EbookCikguFadli

asas-pendaraban

Ni bukunya. Sangat bagus untuk anak-anak yang lemah darab dan bahagi. Satu set tu baru RM10. Dapatkan sini : https://shope.ee/4KhAZuCg6a

T.me/EbookCikguFadli

asas-pendaraban

Dapatkan juga koleksi buku latihan Maths, BM, English dan Sains dari Prasekolah hingga darjah 6 ya.

Koleksi buku latihan Prasekolah. Klik sini : https://shope.ee/4V6Dfv5zll
Buku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/4V6DfyVBKK
Buku latihan Tahun 4-6 : https://shope.ee/8pFCpxrsX2

T.me/EbookCikguFadli

NOTIS PENTING

 

Pertanyaan mengenai bahan

  • Untuk sebarang pertanyaan mengenai bahan, sila rujuk kepada pemilik asal bahan. Sila ambil perhatian bahawa admin tidak mempunyai jawapan untuk soalan-soalan dari bahan pendidikan, kecuali yang tersedia dalam pos.

Bagaimana untuk muat turun imej dan fail?

  • Sila klik kanan pada setiap imej untuk memuat turun atau muat turun fail PDF di bawah pos.

Terima Kasih

  • Kami berharap perkongsian kami hari ini akan membantu perjalanan pendidikan anak anda. Sila kongsikan dan terima kasih kerana melawat kami di Cikgu Fadli Online.

IMPORTANT NOTICE

 

Questions regarding the material

  • For any questions regarding the material, please refer to the original owner of the material. Please note that the admin does not have answers for questions from educational materials, except those available in the post.

How to download images and files?

  • Please right-click each image to download or download the PDF file below the post

 

Thank You

  • We hope that our sharing today will help your child’s educational journey. Kindly share, and thank you for visiting us at Cikgu Fadli Online.
ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Hafal Sifir dan Main Game Matematik Percuma

Hafal Sifir dan Main Game Matematik Percuma

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Hai anak-anak! Cuti sekolah ni, jom kita belajar dan hafal sifir. Sifir sangat penting tau! Kalau tak kuasai sifir,...

Mewarna Poster Cuti Sekolah

Mewarna Poster Cuti Sekolah

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Hai adik-adik ceria! Cuti sekolah telah tiba, jadi apa kata kita lakukan sesuatu yang seronok dan bermanfaat? Jom...

Nota Rujukan Pantas Subjek Bahasa Arab Tahun 4

Nota Rujukan Pantas Subjek Bahasa Arab Tahun 4

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Oleh: Nisa’ Jauri (bondalutfi) Bismillah, Alhamdulillah. Bonda mula perkongsian nota rujukan pantas dengan subjek...

Kenali Tanda Waqaf – Pendidikan Islam Tahun 1

Kenali Tanda Waqaf – Pendidikan Islam Tahun 1

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Saya ingin berkongsi dengan anda tentang bahan pendidikan yang sangat menarik dan bermanfaat dari Koleksi BBMUF -...

Boost Your Vocabulary: Learn Verbs with ‘I Can’ Statements

Boost Your Vocabulary: Learn Verbs with ‘I Can’ Statements

🌎 Hello little ones! Today, Admin Azlin wants to share new educational and learning materials (PdP) for you. Let's learn together! 🚀 Hello, young learners! Today, we have an exciting resource to share with you. Our friend, Madam Nagiha, has created a fantastic...

KVKVKV dan KVKKVK: Aktiviti Menyusun Huruf

KVKVKV dan KVKKVK: Aktiviti Menyusun Huruf

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Untuk entri kali ini, kita akan meneroka bahan pendidikan yang menarik oleh Zatil Aqmar. Bahan ini merangkumi...



durioo
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Arkib