Murid Tahun 3 keronyokkan buku sendiri akibat stress.

tudung-si-comel
pentagonmath

Hi adik-adik! Hari ni, Admin Azlin nak share tips pendidikan dan kisah terbaru nukilan Cikgu Mohd Fadli Salleh. Jom baca bersama-sama ! Apa topik atau kisah kali ini ya?  🌟📖

stress-murid-sekolah

Seorang murid perempuan datang bertanya soalan dekat aku. Dibawanya buku yang keronyok teruk.

“Eh, kenapa buku awak keronyok ni? Tadi elok lagi buku awak. Siapa buat?” soalku kehairanan.

Mesti ada orang buat ni. Aku dah start nak marah dah. Siapa punya kerja buat jahat kat buku orang gini.

Muka murid tu nak nangis. Dia ketap bibir tahan airmata yang nak jatuh tanpa menjawab pun.

“Siapa buat keronyok buku awak ni? Bagitahu cikgu! Jangan takut” makin tegas dah aku bertanya.

“Saya buat sendiri cikgu,” perlahan dia jawab sambil memandang lantai. Airmata start menitik.

Tersentak aku dengar jawapan dia. Dah kenapa dia keronyokkan buku sendiri. Murid ni tadi elok je datang tanya soalan lain sebelum ni.

“Kenapa awak keronyok buku sendiri?” soalku kehairanan.

“Tadi masa buat saya tak faham. Saya cakap la sorang-sorang, ‘Susahnya Matematik ni’. Lepas tu Harith ejek-ejek saya,” bergetar jawapan itu keluar dari mulut dia. Dalam sedu sedan dan bertakung kolam airmata.

Fahamlah aku. Dia tertekan. Dia stress tak mampu faham. Tak mampu jawab. Dia tak faham kenapa pinjam satu dari minit perginya 60, bukan 10 macam biasa.

Dia tengah tertekan tak boleh nak faham dan tak boleh nak buat, bila kena ejek tanpa sedar dia luahkan geram dia pada buku sendiri. Diramas buku itu seolah berkata, ‘Aku benci soalan ini. Aku benci Matematik’.

Entah berapa ramai lagi murid lain diluar sana yang tertekan dengan silibus tinggi tak sesuai dengan aras mereka.

Dan akhirnya, perlahan-lahan mereka membenci subjek Matematik yang penting ini. Ia mula membunuh minat anak-anak kita dalam mengira.

Falsafah pendidikan negara kita menggariskan 4 unsur utama dalam pembelajaran. Semua guru-guru hafal falsafah ini

J.E.R.I : Jasmani. Emosi. Rohani. Intelek.

Berpuluh tahun kita berpegang pada falsafah ini. Satu falsafah yang sangat baik sebenarnya.

Namun dari segi realitinya, emosi anak-anak kita sedang ditekan oleh silibus yang tak sesuai dengan usia mereka.

Entah lah. Kadang penat juga dok ulang benda sama sejak bertahun-tahun dah.

Moga baik-baik saja lah semua hendaknya.

#MFS

T.me/EbookCikguFadli

Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOn
Buku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34
Buku latihan Tahun 4-6 : https://shope.ee/40F22MnC10

Jika anak-anak lemah Darab dan bahagi, dapatkan buku Mathzier Sifir di sini : https://shope.ee/5fNG1Ujq1Q

Seronokkan baca? Share post ni kepada kawan-kawan yang lain juga agar mereka pun dapat baca dan belajar sama-sama di CikguFadli.com!

ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Ramai ibu-ibu pm aku bertanya cara yang betul untuk ajar anak di rumah terutamanya mata pelajaran Matematik. Mereka bertanya, perlukah sediakan rotan? Kebanyakan mereka bila mengajar anak akan bertukar menjadi singa secara tiba-tiba. Ada juga meluahkan tidak dapat...

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

"Cikgu. Hari tu cikgu ambik gambar Delisha dan letak kat Facebook kan?" "Aah. Mana awak tahu?" "Mak kita tunjuk. Mak kita follow cikgu. Cikgu, boleh tak cikgu ambil gambar kita pula pastu letak kat FB?" "Saya pun nak masuk gambar," sahut kawan dia. "Saya punnn" Nohhh,...

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Biasa waktu PJ aku akan asingkan murid lelaki dan perempuan. Lelaki lawan lelaki, perempuan akan main pelbagai permainan sesama perempuan. Minggu lepas, lepas train murid lelaki dribble dan passing, aku bagitahu, "Okey. Masa PJ ada 15 minit je lagi. Siapa nak main...

Cikgu Rotan Budak?

Cikgu Rotan Budak?

Kalau di Malaysia ni, cikgu ni confirm kena buang kerja or kena surat tunjuk sebab. Silap-silap kena saman di mahkamah. Mujur la luar negara. Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOnBuku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34Buku latihan...

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Assalamualaikum Salam sejahtera kepada semua pembaca. Hari ini, saya ingin berkongsi satu kisah yang diceritakan oleh Cikgu Fadli. Kisah ini berlaku ketika beliau membawa murid-muridnya ke padang untuk bermain bola.Siapa Patut Jadi Gol Keeper? Bawa murid ke padang...



durioo
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Arkib