tudung-si-comel
pentagonmath
Shopee
Shopee
Saya nak kongsi sedikit sisi buruk saya dulu-dulu

Saya nak kongsi sedikit sisi buruk saya dulu-dulu

Saya nak kongsi sedikit sisi buruk saya dulu-dulu. Awal-awal dulu, saya pemalas pait. Betul-betul harap gaji jadi cikgu je. Langsung tak ada buat kerja tambahan. Cukuplah sekadar untuk hidup dan makan. Saya cuma nak rehat yang banyak. Tak mau buat kerja lebih nanti...

Mana Cikgu Fadli Dapat Gelaran Cikgu Korea tu?

Mana Cikgu Fadli Dapat Gelaran Cikgu Korea tu?

Siapa yang selalu tanya mana aku dapat gelaran Cikgu Korea tu? Nah, ni Kak Maizatul tolong jawabkan. Bezanya dia Korea bandar, aku Korea pantai. Kalau aku cakap kau tak percaya. Nah bukti bergambar aku bagi ni. Esok juga aku cari movie Silenced ni. 😁 #MFS - Korea...

Dua tahun lepas, kisah keluarga kami pernah masuk paper.

Dua tahun lepas, kisah keluarga kami pernah masuk paper.

Dua tahun lepas, kisah keluarga kami pernah masuk paper. 9 adik-beradik, semuanya guru. Ada yang bergelar Dr (Phd), beberapa orang ada master, selebihnya degree. Aku sorang ja diploma. Anak paling nakal katakan. 😅 Menantu ma dan abah, 8 orang guru, seorang arkitek....

Kau saman balik pegawai yang kenakan kau dulu

Kau saman balik pegawai yang kenakan kau dulu

Ada kawan bagitahu, "Kau saman balik pegawai yang kenakan kau dulu. Cari orang yang nak aniaya kau tu. Page-page yang cuba burukkan kau, fitnah kau, saman je semua. Inilah masanya. Orang tengah sokong kau ni. Guna kesempatan ini". Aku senyum saja dan balas, "Biarlah....

Kementerian Pendidikan Malaysia sendiri tonton LIVE Cikgu Fadli

Kementerian Pendidikan Malaysia sendiri tonton LIVE Cikgu Fadli

Alhamdulillah. Saya rasa happy sangat malam ni. Happy bukan sebab didapati tak bersalah. Tu pun happy juga. Tapi yang membuatkan saya benar-benar happy, Kementerian Pendidikan Malaysia sendiri tonton LIVE saya. Pegawai KPM follow dan dengar LIVE saya sampai habis....

Apa keputusan lepas KPM meeting dengan Lembaga Tatatertib?

Apa keputusan lepas KPM meeting dengan Lembaga Tatatertib?

  Ramai juga pm dan bertanya saya, apa keputusan lepas KPM meeting dengan Lembaga Tatatertib. Saya pun tak tahu apa keputusannya. Tapi dalam Metro kata, keputusan adalah sulit. Apa pun keputusannya, cuma satu harapan saya, ada perubahan dalam KPM. Tak kisah la...

Siapa sangka kes saya menggempar satu Malaysia. Saya pun tidak sangka.

Siapa sangka kes saya menggempar satu Malaysia. Saya pun tidak sangka.

Siapa sangka kes saya menggempar satu Malaysia. Saya pun tidak sangka. Hingga ramai ahli politik, menteri bahkan pm turut sama membicarakannya. Ramai tokoh-tokoh ternama, nama besar dalam arena politik turut serta menyatakan sokongan mereka. Terima kasih semua yang...

Malam ni Dapat Kenal adik Pak Tam

Malam ni Dapat Kenal adik Pak Tam

Malam ni dapat kenal adik Pak Tam Sumber / Guru: Mohd Fadli Salleh   Malam ni dapat kenal adik Pak Tam. Khairul Anuar atau dipanggil Khai. Umur 34. Kerja sebagai PA konsultan perumahan. Masih belum kahwin. Sampai je gudang, dia salam semua orang. Pastu Pak Tam...

Payoh la Nok Jupo Anok Sedaro Aku Hokni Sore.

Payoh la Nok Jupo Anok Sedaro Aku Hokni Sore.

"Payoh la nok jupo anok sedaro aku hokni sore. Tengok kot pesbuk jah," tegur mak saudara aku. "Ado jah ni Cik Do, Mok Teh. Mari kita ambik gambar. Nak bubuh kat pesbuk. Mok sedaro ambo comey ginimo tak kena banyok kalu tak ambik gambar," balasku. Perkenalkan, Cik Do...

Abah dan Ziarah.

Abah dan Ziarah.

Oleh: Mohd Fadli Salleh Abah dan ziarah. Abah cukup suka ziarah. Ziarah orang sakit, ziarah orang tua, ziarah sanak saudara, ziarah sahabat handai. Masa virus covid belum wujud, boleh katakan setiap hari abah akan turun berziarah. Dengar saja kes kematian, orang...

Pengurusan Kewangan Abah

Pengurusan Kewangan Abah

Oleh : Dr. Salbiah Salleh Pengurusan kewangan Abah. 10 pesan Abah kami semat di hati hingga mati.   1. Kita perlu bijaksini (bijak mengatur urusan di dunia) dan bijaksana (bijak mengatur urusan akhirat). Bila kerja, sisihkan duit untuk sedekah. Rugi besar orang...

Abah dan Persahabatan.

Abah dan Persahabatan.

Oleh:  Mohd Fadli Salleh Abah dan persahabatan. Abah kalau dia bersahabat, memang sayang selamanya. Dari zaman muda, sampai akhir nyawa. Abah bersahabat bukan sekadar kenal sahabat itu sahaja. Abah akan kenal dan rapat dengan mak ayah sahabat dia. Abah akan kenal dan...

Abah dan Sedekah.

Abah dan Sedekah.

Oleh: Mohd Fadli Salleh Abah dan sedekah. Dulu aku masih ingat, masa aku kecil hingga remaja abah selalu bawa aku sebagai peneman mencari masjid dalam pembinaan, pergi ke pondok-pondok agama, rumah anak yatim dan pusat tahfiz. Abah pergi untuk sedekah sebahagian dari...

Abah dan anak-anak.

Abah dan anak-anak.

Oleh: Mohd Fadli Salleh Abah dan anak-anak. Abah seorang yang tegas, tapi penyayang. Dalam mendidik anak, memang ada ketegasan seorang lelaki dan ayah. Anak-anak kalau abah marah, semua menikus. Tak berani nak angkat kepala, apa lagi nak menjawab dan bersuara. Namun...

Ma, punca kekuatan abah.

Ma, punca kekuatan abah.

Oleh: Mohd Fadli Salleh Ma, punca kekuatan abah. Abah dan ma dijodohkan oleh saudara terdekat. Tidak pernah bercinta sakan, hanya sekali abah dibawa ke rumah Tok Wan (ibu kepada ma) di Bukit Kenak, Jerteh. Pandangan pertama hati abah dah bertaut pada anak gadis kepada...

Abah dan kesederhanaan.

Abah dan kesederhanaan.

Oleh: Mohd Fadli Salleh Abah dan kesederhanaan. Abah cukup sederhana dalam kehidupan. Lihat saja kereta abah, pakai Proton Waja sahaja sampai ke akhir hayat.   Masa aku darjah dua, abah beli kereta Nissan Sentra lama setelah kereta Ford abah eksiden dan total...

Teringat di suatu aku naik kereta dengan abah

Teringat di suatu aku naik kereta dengan abah

Oleh: Cikgu Mohd Fadli Salleh  Teringat di suatu aku naik kereta dengan abah. Aku Form 1 rasanya masa ni. Macam-macam abah dok pesan sepanjang perjalanan. Abah yang sedang bercakap tiba-tiba berhenti. Mulutnya terkumat kamit membaca sesuatu. Aku pelik dan terus...

Abah dan Dana Kita

Abah dan Dana Kita

Oleh: Cikgu Mohd Fadli Salleh  Abah dan Dana Kita. Masa aku buat NGO Dana Kita, abah tak tahu pun. Beberapa bulan selepas itu, masa aku balik kampung abah bertanya. "Abah dengar Li buat NGO berdaftar dah. Baguslah, buat saluran yang betul. Abah sokong". "Ya bah. Motto...

Abah dan Tanah Kecintaan (Haramain)

Abah dan Tanah Kecintaan (Haramain)

Oleh: Cikgu Mohd Fadli Salleh  Abah memang kasih sungguh pada bumi Mekah dan Madinah. Maka abah merancang dengan teliti untuk membawa isteri dan 9 orang anak-anaknya ke bumi kecintaannya. Abah kerja seorang. Anak pula sembilan. Kos ke tanah suci bukan murah. Maka abah...

kedai-buku-shopee



durioo



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Arkib