logo-mfs


Panjang luahan hati seorang ibu tunggal malam tadi.

Cikgu Mohd Fadli Salleh

mathzier-eazier
koleksi-premium-ebooks

Panjang luahan hati seorang ibu tunggal malam tadi. Cukup aku ambil rangkap ini sahaja.

Betapa dia struggle nak teruskan kehidupan. Dibuang kerja, cari lain, diberhentikan lagi, cari lagi. Keluar kerja 7 pagi pulang 1 pagi. Hutang banyak perlu dibayar, duit semput, bil, sewa dan komitmen perlu diselesaikan.

Bekas suami pula tak bertanggungjawab sangat.

Dan bebanan kelas PdPR sangat menekan perasaannya. Dia cuba sehabis baik ajar anak di rumah. Dengan badan penat, dengan bebanan hutang, bebanan masalah, tekanan keperluan anak belajar PdPR, dia mengajar dalam stress dan marah.

End up, anak itu dipukul hingga lebam. Sebelum akhirnya dia sedar, dia lakukan kesilapan.

luahan-hati

Sejak itu dia tanam,

“Biar anak tidak pandai, asal jadi anak yang baik”.

Betapa dia meluahkan anak ini anak yang sangat baik, suka membantu ibu, diam dan pendam sahaja rasa rindu pada ayah kerana nak jaga hati ibu.

Dan anak yang baik ini dipukul kerana dia tertekan dengan PdPR yang anak tidak mampu ikuti. Allah, aku baca kisah dia dengan penuh perasaan sebak dan hiba.

Sebenarnya, pm seperti ini berpuluh-puluh masuk sejak PKP dilaksanakan. Sangat ramai ibubapa melepaskan tekanan dan stress mereka pada anak-anak.

Bahkan ada sampai mencederakan diri sendiri dan anak mereka. Allahu…

Kawan-kawan…

Jika kalian sibuk, penat, tidak cukup masa, tertekan dan stress, tak perlu tambah tekanan pada diri untuk perfect dalam mengajar anak-anak di rumah.

Jika ada satu dua kelas yang terlampau padat dan anak tak mampu nak belajar tanpa bantuan kalian, abaikan saja kelas itu.

Biar la ada guru (segelintir kecil) yang menyindir dan sebut nama anak kita dalam group wasap pun, abaikan. Buat-buat tak nampak.

Biar lah anak kita sedikit tertinggal pun dalam pelajaran asbab ketidakmampuan kita mengajar dan atas pelbagai kekangan kita sebagai ibubapa, tak usah stress.

Jangan sampai ‘mendera’ dan memukul anak-anak. Jangan lepaskan semua tekanan, stress dan kepenatan itu dengan marah dan pukul anak-anak kita.

Emosi anak-anak sebenarnya telah tercedera tanpa kita sedar akibat PKP ini. Mereka terkurung sedangkan fitrah anak-anak itu bebas berlari dan bermain diluar sana.

Pelajaran boleh dikejar semula selepas ini.

Namun emosi anak-anak yang terdera, yang terluka kesannya sampai bila-bila.

Tolong pentingkan emosi dan kesihatan mental anak-anak kita melebihi apa jua dalam dunia ini.

Kerana anak-anak ini tidak ternilai harganya. Tidak mampu ditukar ganti dengan apa sekali pun.

Begitulah.

#MFS

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Siapa ada anak-anak sekolah rendah dan lemah dalam Matematik, BM, English atau Sains?

Siapa ada anak-anak sekolah rendah dan lemah dalam Matematik, BM, English atau Sains?

Siapa ada anak-anak sekolah rendah dan lemah dalam Matematik, BM, English atau Sains. Ni Cikgu Fadli syorkan buku latihan yang bagus untuk anak-anak kalian. Buku ini dibina oleh guru berpengalaman berdasarkan silibus terkini. Harganya cuma RM6.50 - RM6.90 BM Tahun 1-3...

Tips Untuk Anak Kuasai Subjek Matematik.

Tips Untuk Anak Kuasai Subjek Matematik.

Subjek Matematik menjadi killer subjek zaman sekarang. Dulu-dulu Matematik ni subjek mudah dapat A. Sekarang nak lulus pun payah. Ramai parent pm saya bagaimana nak atasi anak lemah Matematik. Ada yang pm bagitahu anak mereka tak suka Matematik. Mereka selalu bertanya...

The struggle is real gais.

The struggle is real gais.

Oleh: Mohd Fadli Salleh The struggle is real gais.     Golongan M40 dan T20 satu persatu mulai tumbang. Yang masih bertahan pun makin susut semua simpanan. Kebanyakan situasi peniaga dan majikan di musim wabak ini bukan lagi untuk mencari keuntungan....

RUANG IKLAN

teroka-sains

LANGGAN UPDATE TERKINI

JOM BERSEDEKAH

DANA-KITA

Recent Comments

Dapatkan Ebook Keluaran MFS Empire

Kami mempunyai siri ebook Matematik dan subjek-subjek lain bagi membantu pengajaran dan pembelajaran oleh guru dan ibu bapa baik di sekolah atau di rumah.

Lihat Koleksi Ebook Whatsapp Sales Team

Makluman : Ebook Premium adalah merupakan sebuah eBooK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

Translate »