tudung-si-comel
pentagonmath

Hi adik-adik! Hari ni, Admin Azlin nak share tips pendidikan dan kisah terbaru nukilan Cikgu Mohd Fadli Salleh. Jom baca bersama-sama ! Apa topik atau kisah kali ini ya?  🌟📖

semangat-kerjasama

Semangat Kerjasama dalam Sukan Sekolah

Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi satu kisah yang menginspirasi dari sekolah Cikgu Fadli. Kisah ini bukan sahaja tentang sukan, tetapi juga tentang semangat kerjasama yang ditunjukkan oleh murid-murid beliau. Ini adalah contoh nyata bagaimana semangat kerjasama dapat membawa perubahan positif dalam komuniti sekolah.

Persiapan Hari Sukan

Hari ni, sekolah kami buat hari sukan. Semalam kami order selori pasir, nak buat kambus lopak air. Maklumlah, sekarang ni hampir setiap hari hujan.

Kerjasama Murid-Murid 

Geng cikgu-cikgu lelaki berkumpul di padang pakat buat kerja. Murid-murid tahun 5 & 6 ni nampak kami buat kerja terus mereka datang.

“Cikgu. Kami nak tolong boleh tak?”

“Boleh je”.

Terus depa ambik skop, isi pasir dalam kereta tolak dan buat kerja.

semangat-kerjasama

Semangat Kerjasama: Lebih Daripada Hanya Buku Teks

Ini lah kemenjadian murid. Sesuatu yang mereka tak belajar dalam buku teks, tak belajar dalam kelas, tapi hidup hati mereka.

Nampak orang buat kerja, tawarkan diri nak bantu. Tak perlu orang suruh, tak perlu orang paksa.

Salah satu kelebihan mengajar sekolah pinggir bandar yang ramai parent kerja buruh kasar. Anak-anak mereka ringan tulang dan boleh buat kerja berat.

Tahniah anak-anak, cikgu bangga dengan kamu.

Pengajaran dari Kisah 

Inilah sebabnya mengapa pengajaran dan pembelajaran di luar kelas adalah penting. Ia membina karakter dan membentuk individu yang bertanggungjawab dan proaktif. Terima kasih kepada semua murid yang telah menunjukkan inisiatif dan semangat kerjasama. Kami bangga dengan anda semua. Teruskan usaha anda!

#MFS

– Kisah sekolah rendah –

Kata Kunci / Keywords

Berikut adalah kata kunci yang digunakan dalam pos dan definisi mereka:

Semangat Kerjasama: Ini merujuk kepada kesediaan individu atau kumpulan untuk bekerja sama ke arah matlamat yang sama. This term translates to “spirit of cooperation” in English. It refers to the willingness of individuals or groups to work together towards a common goal.

Hari Sukan: Ini adalah acara yang biasanya diadakan oleh sekolah di mana pelajar mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti sukan. This term translates to “Sports Day” in English. It is an event typically held by schools where students participate in various sports activities.

Pendidikan Luar Kelas: Ini merujuk kepada pembelajaran terancang yang berlaku di luar. This term translates to “Outdoor Education” in English. It refers to organized learning that takes place outdoors.

Sekolah Pinggir Bandar: Ini merujuk kepada sekolah yang terletak di kawasan pinggir bandar, yang merupakan kawasan kediaman di pinggiran bandar. This term translates to “Suburban School” in English. It refers to schools located in suburban areas, which are residential areas on the outskirts of a city.

Murid Proaktif: Ini merujuk kepada pelajar yang mengambil inisiatif dan menunjukkan kesungguhan dalam mengambil bahagian dalam aktiviti. This term translates to “Proactive Student” in English. It refers to students who take initiative and show eagerness in participating in activities.

Rujukan:

Facebook Post by Cikgu Mohd Fadli Salleh. (2023, October 29.). Retrieved from https://www.facebook.com/photo?fbid=6984474868240715&set=a.214020111952925

Hari sukan negara in English with contextual examples – MyMemory. (n.d.). Retrieved from mymemory.translated.net/en/Malay/English/hari-sukan-negara

Ilmu Kemanusiaan: Beyond Textbooks. (2023, October 21). Retrieved from cikgufadli.com/ilmu-kemanusiaan/

Ciri-Ciri Murid: Keunikan Individu. (2023, October 20). Retrieved from cikgufadli.com/ciri-ciri-murid-keunikan-individu

Murid Tahun 3 keronyokkan buku sendiri akibat stress. (2023, October 10). Retrieved from cikgufadli.com/keronyok-buku-sendiri/

Pendidikan Luar | PDF – SlideShare. (n.d.). Retrieved from www.slideshare.net/roslihakamaruddin/pendidikan-luar-36131421

Pinggir Bandar in English – Malay-English Dictionary | Glosbe. (n.d.). Retrieved from glosbe.com/ms/en/pinggir%20bandar

Proactive Meaning in Malay – Malay Translation – Online dictionary. (n.d.). Retrieved from tr-ex.me/translation/english-malay/proactive

Semangat Kerjasama Meaning in English – English Translation. (n.d.). Retrieved from tr-ex.me/translation/malay-english/semangat+kerjasama

 

Mohd Fadli Salleh

Mohd Fadli Salleh

Guru Matematik Sekolah Rendah

Mohd Fadli Salleh- Guru / Sumber Bahan di laman web Cikgu Fadli Online. Dapatkan Info menarik, bahan pembelajaran dan pengajaran di sini.

Facebook: Mohd Fadli Salleh 

Telegram: Tips Matematik dan Bahan Pembelajaran

Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOn
Buku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34
Buku latihan Tahun 4-6 : https://shope.ee/40F22MnC10

Jika anak-anak lemah Darab dan bahagi, dapatkan buku Mathzier Sifir di sini : https://shope.ee/5fNG1Ujq1Q

Seronokkan baca? Share post ni kepada kawan-kawan yang lain juga agar mereka pun dapat baca dan belajar sama-sama di CikguFadli.com!

ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Ramai ibu-ibu pm aku bertanya cara yang betul untuk ajar anak di rumah terutamanya mata pelajaran Matematik. Mereka bertanya, perlukah sediakan rotan? Kebanyakan mereka bila mengajar anak akan bertukar menjadi singa secara tiba-tiba. Ada juga meluahkan tidak dapat...

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

"Cikgu. Hari tu cikgu ambik gambar Delisha dan letak kat Facebook kan?" "Aah. Mana awak tahu?" "Mak kita tunjuk. Mak kita follow cikgu. Cikgu, boleh tak cikgu ambil gambar kita pula pastu letak kat FB?" "Saya pun nak masuk gambar," sahut kawan dia. "Saya punnn" Nohhh,...

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Biasa waktu PJ aku akan asingkan murid lelaki dan perempuan. Lelaki lawan lelaki, perempuan akan main pelbagai permainan sesama perempuan. Minggu lepas, lepas train murid lelaki dribble dan passing, aku bagitahu, "Okey. Masa PJ ada 15 minit je lagi. Siapa nak main...

Cikgu Rotan Budak?

Cikgu Rotan Budak?

Kalau di Malaysia ni, cikgu ni confirm kena buang kerja or kena surat tunjuk sebab. Silap-silap kena saman di mahkamah. Mujur la luar negara. Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOnBuku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34Buku latihan...

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Assalamualaikum Salam sejahtera kepada semua pembaca. Hari ini, saya ingin berkongsi satu kisah yang diceritakan oleh Cikgu Fadli. Kisah ini berlaku ketika beliau membawa murid-muridnya ke padang untuk bermain bola.Siapa Patut Jadi Gol Keeper? Bawa murid ke padang...



durioo
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Arkib